Ons verhaal

De beginjaren

De wortels van Zagerij Demunster gaan terug tot het jaar 2000. Toen startten Lieven Demunster en zijn echtgenote Valerie Devolder hun eigen trappenmakerij. De grondstof voor de trappen kocht het koppel in de beginjaren aan via houthandelaars die gespecialiseerd waren in massief hout.


Wat je zelf selecteert, doe je beter …


Van bij het begin droomden we ervan om het volledige productieproces in eigen handen te krijgen. Een eerste stap in dat traject zetten we in 2004, toen we zelf onze eerste stammen in het bos gingen selecteren. Die aangekochte bomen lieten we verzagen in een loonzagerij, waarna we ze bij ons stockeerden om te drogen.

Eigen boomzaagmachine


De bouw van onze eerste droogkamer in 2005 was een tweede belangrijke stap in onze ontwikkeling, maar helemaal tevreden waren we nog niet. Ooit wilden we het hout volledig zelf kunnen verzagen. Die droom kwam een stuk dichterbij toen we in 2010 de oude boomzaagmachine van de Deerlijkse houtzagerij Delbeke konden overkopen. We verhuisden ze naar onze site in Heule en na een grondige revisie was de machine twee jaar later volledig operationeel. Voortaan konden we zelf ons hout – vooral eik en beuk – verzagen.

Investeren om te groeien

De eerste jaren verzaagden we met onze boomzaagmachine vooral voor eigen productie. Maar onze ambities reikten verder. Wij hadden de infrastructuur die veel schrijnwerkers niet hadden. En dus begonnen we ook voor hen steeds vaker boomstammen te verzagen tot planken, kepers of latten. Die activiteit kreeg een extra boost toen we een modernere machine lieten plaatsen. Daarmee kunnen we vandaag boomstronken tot wel 1 meter diameter en 6,5 meter lang verzagen.

Trouw aan onze waarden

In alles wat we doen, is onze prioriteit door de jaren heen nooit veranderd: kwaliteit bieden. Daarom stellen we altijd hoge eisen aan het productieproces én aan de afwerking. Tegelijk investeren we continu in de optimalisatie van ons machinepark. Zo zijn we een vaste waarde geworden in het drogen en verzagen van kwalitatief hout. En dat willen we blijven.